vrijdag 6 januari 2012

De ANAEROBE DREMPEL

De Anaerobe Drempel

In de schema’s van de 5 km, de 10 km groep en de Lange Afstandsgroep komt vaak de afkorting AD=Anaerobe Drempel voor. Maar wat is dat eigenlijk en wat heb je eraan om daar wat meer van te weten?

A. De Anaerobe drempel is het snelste tempo dat een Funrunner langere tijd vol kan houden!
Onze spieren hebben energie nodig om te kunnen functioneren. Als we hardlopen gebruikt/verbrandt ons lichaam daarvoor koolhydraten en vetten. Voor die verbranding gebruikt het lichaam zuurstof. Als we in een rustig tempo lopen, kan ons lichaam voldoende zuurstof naar de spieren brengen om de verbranding bijna volledig te laten zijn. De hoeveelheid afvalstoffen (m.n. melkzuur) is gering en kan gemakkelijk door het lichaam afgevoerd worden. We lopen dan in het aerobe gebied. Een goed getrainde loper van de Funrunners kan zo’n tempo dus lang (wel een uur of langer) volhouden.
Als we sneller gaan lopen; bijvoorbeeld tijdens intervallen/versnellingen hebben de spieren meer zuurstof nodig om koolhydraten en vetten om te zetten in energie voor de spieren. Er worden ook meer afvalstoffen geproduceerd, maar het lichaam kan die nog net verwerken. Dit punt waarop het lichaam nog net de geproduceerde afvalstoffen(lactaten) kan verwerken noemen we de Anaerobe Drempel
Als we nog sneller gaan lukt het niet meer om voldoende zuurstof naar de spieren te dirigeren. Ons lichaam gaat gebruik maken van processen waarbij geen zuurstof gebruikt wordt (anaeroob) om aan de benodigde energie te komen. De geproduceerde afvalstoffen kunnen niet meer afdoende worden verwerkt en hopen zich op. Je voelt je spieren ‘vollopen’.

B. Om verantwoord en gericht te kunnen trainen is het belangrijk je anaerobe drempel te weten.
Het maakt niet uit of je vooral lekker relaxed aan je conditie wilt werken in de buitenlucht of dat je vooral je prestaties wilt verbeteren. Voor een aan jouw wensen en mogelijkheden aangepaste training is je persoonlijke Anaerobe Drempel belangrijk.
In het eerste geval zul je zelden of niet sneller willen lopen dan je Drempel.
In het andere geval loop je in de training (bijvoorbeeld tijdens intervallen) regelmatig maar gedoseerd rond of sneller dan je Drempel .

C. We berekenen jouw persoonlijke Anaerobe drempel aan de hand van tabellen en je prestaties op de 3, 5 en 10 km testlopen.
Professionele atleten laten hun Anaerobe Drempel in het laboratorium via inspanningstesten bepalen. Voor ons is dat wat overdreven. Wij gebruiken je resultaten op de 3, 5, 10 of 15 km om aan de hand van bestaande door o.a. door trainers van de atletiekunie gebruikte tabellen om jouw Anaerobe drempel vrij nauwkeurig te schatten. Als we meerdere resultaten hebben worden de schattingen nauwkeuriger! Als we bijvoorbeeld maar één resultaat hebben van een loopje waarin je het heel rustig aan deed, wordt de schatting natuurlijk onnauwkeurig! Daarom is het voor een verantwoorde en doelgerichte Funrunners-training belangrijk om aan de testlopen mee te doen !

En omdat we Funrunners zijn en Anaerobe Drempel wel een hele mond vol is en sneller lopen wel wat ongemakkelijk voelt, noemen we hem tijdens de trainingen “DE FUNRUNDREMPEL”!

PERSOONLIJK ALARM BIJ HARDLOPEN

Naar aanleiding van de overigens verzonnen verkrachting in het Lage Bergse Bos komt Wil met het volgende idee: Neem een persoonlijk alarm mee in je broekzak.
Op Google zie je allerlei mogelijkheden.
2 voorbeelden daarvan:
Via www.alarmhart.nl kan je zo'n alarm aanschaffen voor €9,95 excl verzendkosten of via
www.veiligwonen.com voor €12,= exc verzendkosten.